Cel de-al doilea marș feminist organizat de către Grupul de Inițiative Feministe a avut ca scop atragerea atenției asupra gradului înalt de sexism manifestat în spațiul public și a efectelor sale nocive. Anul 2015 a fost un an bogat în declarații sexiste lansate în spațiul public de un șir de persoane publice cum ar fi: Dorin Chirtoacă, fostul primar al mun.Chișinău, Mihai Ghimpu, liderul partidului liberal, Marian Lupu, fostul lider al partidului democrat, Valeriu Munteanu, fostul ministru al mediului ș.a.

“Sexismul se referă la stereotipuri, prejudecăți și discriminare de gen. Este sexism atunci când femeile și bărbații sunt percepuți, tratați și judecați în baza stereotipurilor de gen cum ar fi: femeile sunt isterice, bărbații nu plâng, politica este doar pentru bărbați, femeile trebuie sa fie gospodine etc. Într-o societate patriarhală cum este cea din Moldova, femeile sunt cel mai des afectate de sexism și umilite prin declarații sexiste. Credem că spațiul public trebuie să fie sigur și comfortabil pentru toți și toate. Discuțiile și dezbaterile publice trebuie să aibă loc fără declarații sexiste, iar cei și cele care le fac trebuie responsabilizați”, au declarat organizatorii.

Video: http://www.zdg.md/stiri/video-mars-pentru-drepturi-egale-la-chisinau

Foto: http://diez.md/2016/03/08/foto-cum-decurs-al-doilea-mars-feminist-sexismul-ne-fura-sansele

Conferinta de presa (text): http://www.realitatea.md/sexismul-ne-fura-sansele–in-ajun-de-8-martie–un-grup-de-initiativa-atrage-atentia-asupra-discriminarii-femeilor-in-moldova–video-_35695.html 

Conferinta de presa (short video): https://www.youtube.com/watch?v=TCqVL5rXAVM

You May Also LIKE

Marș Feminist: NU înseamnă NU

În societatea noastră deseori "Nu" este interpretat ca "Da", fetele fiind educate de mici să…
read article

Primul Festival Feminist din Moldova

De ce avem nevoie de un festival “feminist”? Festivalul Feminist 2017 a fost un proiect…
read article