De ce avem nevoie de un festival “feminist”?
Festivalul Feminist 2017 a fost un proiect pilot al unui grup informal de organizații non-profit și activiste/ști pentru drepturile omului și egalitatea de gen din Moldova. Evoluat din marșurile pentru egalitatea de gen organizate în anii precedenți în Chișinău cu ocazia Zilei Internaționale a Femeilor (în 2016 și 2015), Festivalul Feminist și-a propus să trateze o serie de probleme din Moldova dintr-o perspectivă explicit feministă, printr-o gamă mai diversificată de activități: discuții și dezbateri publice, proiecții de film, petreceri tematice, precum și marșul propriu-zis.
Festivalul a fost numit “feminist” cu două scopuri majore. În primul rând, ne-am dorit să amintim publicului despre originile revoluționare ale zilei de 8 martie – o zi care marchează lupta femeilor pentru drepturi egale de la începutul sec. XX. Succesele impresionante ale mișcărilor feministe din acea perioadă, inclusiv obținerea dreptului egal la vot, sunt acum considerate elemente de bază ale unei societăți democratice. Ziua de 8 martie este prin urmare o zi a luptei pentru demnitate și respect, și mai puțin o zi a florilor, ciocolatei și altor cadouri pentru femei, așa cum a devenit percepută între timp în cultura de masă și în discursul politic curent.
În al doilea rând, am numit acest festival “feminist” pentru a transmite o înțelegere corectă a termenului ca atare, căruia i se oferă diverse conotații negative de către oponenții egalității de gen, atât în presă, cât și pe rețelele sociale. Ne dorim să clarificăm faptul că a fi feministă sau feminist înseamnă a crede în egalitatea libertăților, drepturilor și responsabilităților legale, politice, economice și sociale dintre femei și bărbați. A fi feministă sau feminist înseamnă a fi anti-discriminare, anti-violență, anti-sărăcie, anti-inegalitate, dar și pro-echitate, pro-incluziune.
Violența în bază de gen – subiect al Festivalului în 2017
În cadrul ediției pilot a Festivalului, am decis să abordăm una dintre cele mai grave probleme din Moldova – violența în bază de gen. Prin aceasta înțelegem o formă de încălcare a drepturilor omului, care are ca și sursă un raport inegal de putere, și care rezultă în suferință fizică, sexuală, psihologică și economică. Vorbim despre violență în bază de gen, și nu doar despre violența față de femei, deși în contextul unei societăți precum cea din Moldova, actele de violență sunt comise în marea majoritate a cazurilor de către bărbați față de femei. Conform Fondului Națiunilor Unite pentru Populație (UNFPA), se estimează că 63% dintre femeile din Moldova au suferit un anumit tip de violență (psihologică, fizică sau sexuală) din partea soțului sau partenerului în timpul vieții. Doar 8,4% dintre femeile abuzate raportează aceste acte la poliție (datele statistice ale Inspectoratului General de Poliție pentru anul 2016 pot fi găsite aici).
Motivul major pentru care ne aflăm, ca societate, în această situație este concepția inferiorității femeilor față de bărbați. Victimele acestei concepții sunt atât femeile, care suferă de cele mai multe ori în mod direct, cât și bărbații, care fac obiectul generalizat al fricii și al lipsei de încredere. Pentru că această concepție este atât de puternic ancorată în societate, violența a devenit normalizată, iar uneori actele de violență nu sunt percepute ca fiind forme de abuz. Considerăm că sursa acestei concepții este o înțelegere precară a demnității și integrității persoanei și, prin urmare, a neglijența față de consimțământ.
De ce am ales să vorbim despre consimțământ?
Am considerat că este absolut crucial sa plasăm consimțământul în centrul atenției la acea primă ediție a Festivalului Feminist, pornind de la necesitatea unui discurs care condamnă violența, fără a face apel, și astfel a consolida, imaginile masculinității și feminității existente în societate. Am ajuns astfel la titlul „Revendicarea consimțământului”, care sperăm să consolideze în schimb calitatea de drept universal și inalienabil al consimțământului. Suntem de părerea că, dincolo de rezultatele pozitive obținute de câteva organizații în lupta cu violența sexuală din Moldova, problema este în continuare abordată doar parțial, fără a se lua în considerație cauzele acesteia, și prin urmare, fără a se dezvolta soluții de durată.
De aceea, mesajul acestui Festival a fost simplu: Nu înseamnă nu. Astfel, am urmărit transmiterea a două mesaje de bază. Ne-am dorit ca oamenii, în special femeile și fetele, să identifice situațiile care le produc orice fel de disconfort și suferință, să înțeleagă faptul că aceste situații nu sunt normale și nici acceptabile, să poată lua măsuri pentru a se proteja, să își ceară dreptul la integritatea corporală și emoțională. În paralel, ne-am dorit ca oamenii, în special bărbații și băieții, să dezvolte un nivel înalt de respect față de demnitatea și integritatea persoanei, să înțeleagă că o societate bazată pe dominație este o societate slabă, să își ceară dreptul de a se manifesta ca persoane altfel decât prin violență și expunerea la violență.
Conștiente/ți de complexitatea unei asemenea abordări într-o societate în care sexismul este adânc înrădăcinat, unde sistemul judiciar și polițienesc sunt marcate de corupție, ineficiență și discriminare, am avut încrederea că prin evenimentele din cadrul Festivalului, vom reuși să punctăm câteva repere la subiect, specializate, dar în același timp accesibile unui public larg.
Programul Festivalului Feminist 2017
6 Martie
10:00 – 11:00 Conferință de Presă
Festivalul Feminist 2017: Revendicarea Consimțământului
Locație: „Info-Prim Neo”, Casa Presei, str. Pușkin nr. 22, of. 446
19:00 Discuție Publică
Consimțământul ca parte a educației sexuale: Cum cultivăm respectul pentru integritatea fizică și emoțională a persoanei?
Invitați/te:
Lilia Gorceag, psihologă, Centrul de Asistenţă şi Protecţie a Victimelor şi Potenţialelor Victime ale Traficului de Fiinţe Umane
Oana Gîrlescu, avocată, Mental Disability Advocacy Centre
Lilian Severin, fondator Pot music, muzician
Moderator:
Andrei Lutenco, activist, Centrul de Politici și Reforme
Locație: Teatru-spălătorie, str. M. Eminescu nr. 72
7 Martie
18:00 Proiecție de Film
„Bacalaureat”, în regia lui Cristian Mungiu, România, 2016
Urmată de o discuție publică despre violența sexuală din instituțiile de învățământ din Moldova și tratamentul victimelor de către sistemul judiciar.
Invitați/te:
Gabriela Şoronga, avocată, Biroul Asociat de Avocați ”Partenerii Justiției”
Doriana Talmazan, actriță, co-fondatoare teatru-spălătorie
Moderatoare:
Polina Ceastuhina, activistă, Grupul de Inițiative Feministe
Locație: Teatru-spălătorie, str. M. Eminescu nr. 72
8 Martie
12:00 Marșul Feminist „NU înseamnă NU”
Punct de pornire: magazinul Unic
20:00 Performance
„Limba noastră-i foc ce arde”, de Artiom Zavadovsky
Locație: Teatru-spălătorie, str. M. Eminescu nr. 72
21:00 Petrecere tematică
Star Wars: The Pussy Strikes Back
Locație: Bar-spălătorie, str. M. Eminescu nr. 72
Preluare și adaptare după versiunea originală a articolului, publicată pe Platzforma.md
Design poster de Ekaterina Reabaia