Fede GALIZIA – inițiatoarea nerecunoscută în lumea naturii statice

Nata Andreev Nata Andreev

La începutul anului 2017 Muzeul Național al Femeilor în Artă, din Washington D.C., a lansat o provocare prin care ruga internauții să numească 5 femei artiste (#5WomenArtists). E destul să răsfoiești o carte de istoria artei sau să te uiți la lucrările expuse în muzee, ca să-ți dai seama de ce nimeni nu poate trece de Frida Kahlo. Așa a apărut și proiectul HerArt, care vrea să-ți povestească mai multe despre femeile artiste uitate de sexism si misoginie.

 

Fede Galizia, pictorița italiană, născută în 1578 la Milano. Este o inițiatoare nerecunoscută care a revoluționat natura moartă. Iată 7 curiozități pe care nu le-ați știut despre una din primele pictorițe din Europa ce s-a bucurat de privilegiul de a fi considerată pictoriță, adică de a primi comenzi și de a i se pomeni cu admirație numele de către cei ce i-au fost contemporani. Dacă nu ai destul timp să citesti, atunci poți asculta versiunea audio a articolului aici.


Curiozitatea #1

Fede a învățat cum să picteze de la tatăl ei, Nunzio Galizia, pictor de miniaturi. Deja la vârsta de 12 ani aceasta este menționată de Gian Paolo Lomazzo, un pictor și teoretician de artă italiană: “Această fată, se dedică în totalitate imitării artei noastre.” În limba engleză asta sună în felul următor: (“[T]his girl dedicates herself to imitate the most extraordinary of our art.” Prin “our” trebuie sa intelegem ca e vorba de “arta barbatilor”). Și apropo Fede nu a imitat, sau nu a imitat mai mult decît au imitat alți ucenici (băieți). Plus conform informației din biografia lui Gian Paolo, acesta își pierde vederea în 1571, cu șapte ani înainte ca să se nască Fede.

 

 

Curiozitatea #2

Stilul portretelor lui Fede a derivat din tradițiile naturaliste ale Renașterii din Italia, cu o abordare extrem de realistă. Abilitățile artistice ale lui Galizia de a desena și de a picta sunt evidente în portretul lui Paolo Morigia, un învățător iezuit și unul dintre primii săi patroni și suporteri. Iată ce a spus acesta despre portretul sau executat de Fede “O excelență și o asemănare atât de bună, încât nu mai poți să-ți dorești nimic altceva.” O recomanda și altora și îi găsește comenzi de scene religioase și piese de altar pentru diverse mănăstiri si biserici. În acea perioadă istorică cei ce dădeau comenzi pentru tablouri se incadrau în două categorii: oamenii bogați (ce comandau portretele lor și ale familiei) și oamenii de cultura (ce dădeau în special comenzi pentru picturi cu scene biblice și mitologice).

 

Curiozitatea #3

Galizia a fost interesată în mare parte de pictura naturii statice, un gen de artă în care a fost o inițiatoare nerecunoscută. Una dintre lucrarile ei din anul 1602 este considerată una din primele lucrări cu natura moartă semnată de o artistă italiană. Aceasta nemijlocit demonstrează implicarea ei în acest stil de pictură.

 

Curiozitatea #4

Fede Galizia a pictat portrete, miniaturi și altare, dar cea mai importantă parte a operei ei, pentru care și-a câștigat locul în istoria artei, este natura moartă. Fede are 63 de lucrări catalogate, dintre care 44 de lucrări sunt naturi statice.

 

Curiozitatea #5

Direcția modernă în pictura statica a fost formată în întregime de lucrările ei. Multe dintre picturile cu natura moartă pe care le vedem astăzi sunt influențate de ideile originale care apartin lui Fede. În prezent, nu se cunoaște exact numărul de lucrări semnate de Galizia. Multe dintre lucrările care ar fi putut fi ale ei au fost atribuite unui alt pictor italian Panfilo Nuvolone, care s-a inspirat mult din picturile semnate de Fede. Poate că a inspirat pe Bergamese Francesco Codino și pictorul baroc din viața de zi Giovanna Garzoni.

 

 

Curiozitatea #6

Lucrările lui Fede se numără printre cele mai vechi exemple de pictură într-un gen nou, în care femeile (parțial pentru că erau excluse din alte tipuri de pictură) au excelat. Cu toate acestea, picturile ei au primit o atenție deosebită abia în secolul XX, între 1963 si 1989, când lucrarile ei au fost studiate de specialiști în domeniu.

 

Curiozitate #7

Numele lui Fede înseamnă “destin.”

Similar POSTS

Feminismul după Plan

Articolul Feminism-by-Design: Emerging Capitalisms, Cultural Feminism, and Women’s Nongovernmental Organizations in Postsocialist Eastern Europe (Feminismul-după-plan:…
read article

Costurile Feminității în Moldova

În ultimul timp în Moldova au apărut tot mai multe traininguri, seminare și proiecte oferite…
read article